Det finns mycket att fundera på när det kommer till att pressa balar. Här går vi igenom hur hårt vi tycker att balen ska packas och hur mycket plast du ska använda per bal. Vi tipsar även om några av de rundbalspressar (singelpressar och kombipressar) som vi menar är de bästa som du kan köpa.

Av vallskörden vill vi få fram foder till våra djur. Det kan vara i form av hö, halm, ensilage och hösilage till exempel. Det är inte alltid du är i behov av att plasta dina balar för lagring. I den här artikeln går vi igenom lite tips om inplastning av balar. Vill du veta mer om vilka singelpressar vi erbjuder kan du läsa mer om Fendts modeller av singelpressar här och Kuhns modeller av singelpressar här. 

Hur långt efter pressning ska balen plastas?

Tänk på att grödan inte får vara för grov när det är dags att pressa till balar. Jämna strängar underlättar inmatningen i pressen. Snittat material kan i normalfall packas 10-15% hårdare. Inplastningen ska allra helst ske direkt efter att balen pressats men som senast två timmar efter pressning.

Hur mycket plast ska jag använda till en bal?

Antalet lager plast beror till stor del på två faktorer. Dels hur torrt materialet är, dels hur länge du planerar att lagra dina balar.

Tänk såhär när det kommer till mängden plast

  • Längre lagringstid – Mer plast
  • Torrt material – Mer plast

Vår rekommendation är att använda 6-8 lager kvalitetskontrollerad plast - eller varför inte gula, rosa eller blåa om du vill stödja Cancerfonden.

Om pressen är utrustad med mantelfilm, alltså att den lägger plast i stället för nät på balens mantelyta för att hålla ihop balen, har det i tester framkommit att kvalitén bibehålls om du minskar ett lager på den vanliga inplastningen. Men det kräver som alltid en avvägning, som också är förknippad med en risk.

Är du sugen på att testa att lägga en aning mindre plast på balarna, om det är så att din maskin är utrustad med filmlindning, gör i sådana fall inte det på alla balar. Börja med ett litet parti för att själv bilda dig en uppfattning om kvalitetspåverkan i just dina förhållanden.

Här kan du läsa mer om hur en av våra kunder upplever plasten från TrioWorld.

Ts-halt och att flytta balar

En tumregel är att balen inte ska flyttas fler än två gånger, för att undvika deformation av balen, vilket kan resultera i att luftfickor bildas med dåligt foder som följd. Använd alltid tillsatsmedel om ts-halten är under 40% och om vallen har gödslats med stallgödsel och urin uppblandat med pressvatten.

Vilka balpressar finns det att välja på?

Lantmännen Maskin har flera olika balpressar att välja på från Fendt och Kuhn.

Kuhns I-BIO+ är en kompakt och smidig kombipress som plastar in balen medan den är kvar i presskammaren. Pressens låga egenvikt gör att den passar mindre traktorer och kuperad terräng, där bärigheten är begränsad.

Välj mellan fixkammarpress och flexkammarpress från Kuhn. Singelpressarna heter FB eller VB och kombipressarna som också har inplastare heter antingen FBP eller VBP. Hos fixkammarpressarna (FB/FBP) pressar 18 PowerTrack-valsar i stål skonsamt men effektivt såväl ensilage som hö och halm även vid hög hastighet.

Balpress VBP 3165 från Kuhn

Flexkammarpressarna (VB/VBP) har ett unikt system för hög baldensitet (Progressive Density) som gör att varje bal kan pressas precis som du vill ha den, stenhård hela vägen igenom eller med en mjuk kärna även med liten diameter. Kombipressen pressar och plastar in balar från 80-185 cm.

Samtliga Kuhn-pressar ovan använder den mycket effektiva Integralrotorn, där inmatningsskruvarna sitter monterade direkt på rotorn vilket ökar kapaciteten. Till pressarna väljer man ett snittverk med 14 eller 23 knivar.

Fendts balpressar finns både som singelpressar och som kombipressar där de både pressar och plastar. Fixkammarpressarna heter Rotana F och flexkammarpressarna Rotana V. Fendts singelpressar kan du läsa mer om här och Fendts kombipressar läser du mer om här.

Var detta intressant för dig? Då kanske du också vill veta mer om hur viktigt ditt val av sträckfilm kan vara i slutändan?

Du vet väl att Lantmännen har en plaststrategi som syftar till en mer hållbar plastanvändning?