För dig med alla hönsen hemma

Den lilla hönsflocken behöver högkvalitativt foder för att värpa fina, näringsrika frukostägg. Vi har flera olika foder att välja mellan, alla framtagna och optimerade av experter inom hönsnutrition och väl sammansatta av högkvalitativa råvaror.

Höns hemma 

Att ha höns hemma blir alltmer populärt, men var beredd på att de lätt blir fler! Höns är härligt sällskap och ger dessutom färska frukostägg. Det är en hobby för hela familjen och det är enklare än många tror. En gammal lekstuga eller förråd på tomten byggs enkelt om till hönshus. På en kvadratmeter golvyta kan du räkna med att ha tre stora höns, eller fyra dvärghöns. Som inredning behövs endast behållare för mat och vatten, sittpinnar på väggarna och värpreden. Och här är uppfinningsrikedomen stor! Enkla plastbackar, kattlådor eller egenhändigt snickrade reden fungerar alldeles utmärkt som värpreden. Det är viktigt att hålla ströbädden ren och torr och det säkerställer du genom regelbunden utgödsling samt god ventilation och isolering i hönshuset.  

Går hönsen fritt ute äter de gräs, örter och insekter som ger gulan en djup färg fullproppad med antioxidanter. Ger du ett bas- eller värpfoder kan du känna dig trygg i att djuren får i sig allt de behöver.  

Svenskproducerat foder utvecklat med kunskap 

Lantmännen ligger i framkant när det kommer till foder och nutrition för alla slags lantbruksdjur. Fodersortimentet baseras på den senaste kunskapen och tester på egna försöksgårdar. Inom fjäderfäfoder har proteinkvaliteten en viktig och framträdande roll i recepten för att ge fåglarna en god utveckling och äggproduktion. Under de senaste åren har vi fokuserat på utveckling och testat våra nya foder. Hönsfoderkunderna är mycket nöjda och har dokumenterat bättre resultat än tidigare. Därför tar Lantmännen nu nästa steg i satsningen och erbjuder samma foder men i mindre förpackningar för konsumentmarknaden.  

Lantmännen ägs av svenska bönder, och tillsammans tar vi ansvar hela vägen från råvarorna till färdig produkt. Eftersom hela vår verksamhet utgår från lantbruket, så har vi unik kunskap och kontrollprogram som garanterar ett salmonellafritt foder, säkerställer effektivitet och främjar god djurhälsa. Vi har därför fullt fokus på att säkerställa sammansättningar som möter de näringskrav djuret behöver med råvaror av hög kvalitet och vi har krav på att alla leverantörer uppfyller vår uppförandekod. Vi driver vårt utvecklingsarbete med målet att skapa de bästa resultaten utifrån innovationer och erfarenheter kring hur man optimerar nytta och minimerar spill och skadlig miljöpåverkan.

Svenska råvaror

Som svenskägt företag är vårt mål att använda svenska råvaror i största möjliga mån. Vissa råvaror produceras inte i tillräcklig utsträckning i Sverige, och tillgången på svensk spannmål kan variera stort från år till år, men vi eftersträvar en svensk råvarubas i möjligaste mån. Våra foder till hobbyhöns är märkta med Lantmännens Garanten, den gröna grodden som är vår garant för ansvarsfullt producerat foder, där kvalitet och säkerhet är viktigt. Garanten hittar du även på många av Lantmännens livsmedel, som mjöl, bröd och pasta. I våra fjäderfäfoder ingår följande råvaror:

Vete

Vete är en naturlig och viktig energikälla för fjäderfä. Vetekärnan är rik på stärkelse som bidrar med ett högt energivärde.

Snäckskal/kalk

För att få en välfungerande muskelmage som krävs för att hönan ska kunna utnyttja fodret på bästa sätt är det viktigt att erbjuda hönsen fri tillgång av snäckskal eller grov kalk. Båda alternativen är naturliga produkter som i huvudsak består av kalciumkarbonat som är den viktigaste kalciumkällan för hönan och helt avgörande för god skalkvalitet på äggen.

Solrosmjöl

Solros är en protein- och fiberkälla med en hög proteinkvalitet och en hög andel av den viktiga aminosyran metionin.

Maltgroddpellets

Maltgroddpellets är en allsidig råvara som bidrar med både protein och fiber i fodret. Genom att använda maltgroddpellets tar vi dessutom tillvara på den del av maltkornet som är en biprodukt vid öltillverkning.

Soja

Sojabönan innehåller högvärdigt protein och är en viktig råvara i djurfoder. All soja som köps in av Lantmännen är certifierad enligt RTRS, Round Table for Responsible Soy, eller ProTerra. Dessa organisationer certifierar ansvarsfullt producerad soja med kriterier som bland annat omfattar skydd av regnskogsområden, bekämpningsmedel och arbetsvillkor för odlarna.

Linfrökaka

Linfrökakan är rik på protein, energi och fiber samt högt innehåll av den nyttiga omega-3 fettsyran. Linfrö innehåller dessutom en hög halt metionin, som är en av de först begränsande aminosyrorna till höns tillsammans med lysin.

Raps

Raps från våra svenska fält är en lysinrik proteinkälla som samtidigt som är energirik och bidrar med högvärdigt fett.

Vegetabiliskt fett och rapsolja

Vegetabiliskt fett tillför energi i koncentrerad form och bidrar med högvärdigt fett.

Majs

Majs är en smaklig råvara som med sitt höga stärkelseinnehåll ger ett högt energiinnehåll i fodret. Dessutom ger majsens gula färg ett naturligt tillskott av gult xantofyll som ger äggulan sin gula färg.

Ärtor

Ärtor är ett svenskodlat proteinfodermedel med en hög halt lysin, som är en av de först begränsande aminosyrorna till höns tillsammans med metionin.

Lucern

Lucern är en proteinrik baljväxt som odlas på våra svenska marker. Lucernhack tillgodoser hönans behov av grovfoder samt ger, liksom majsen, ett naturligt tillskott av gult xantofyll som ger äggulan sin gula färg.

Havre

Havre är en utmärkt fiberkälla. Det är fettrikt och har hög andel linolsyra och en bra aminosyrasammansättning som passar bra som komplement till vete.

Morötter

Morötter är rika på c-vitamin och betakaroten som omvandlas till A-vitamin i djuren.

Vi vill gärna hjälpa till!

Vill du bli återförsäljare?

Vi söker ständigt efter nya samarbetspartners, framförallt för produkter inom hobby och småskalig produktion. Läs mer här!