Noggrant utvalt höstutsäde

Lantmännens sortiment av höstutsäde består av konkurrenskraftiga sorter från vår egen förädling och noggrant utvalda sorter från samarbetspartners. I vårt sortiment finns höstvete, oljeväxter, råg, rågvete och höstkorn. 

Vår ambition är att erbjuda de bästa sorterna för svensk konventionell och ekologisk växtodling, vilket vi säkerställer genom egna och officiella sortförsök. Vi letar alltid efter de bästa sorterna för den svenska marknaden, oavsett om de kommer från vår egen förädling eller en utländsk förädlare. I vårt sortiment finns därför ett brett utbud av sorter som passar för odling i olika områden och till olika ändamål.

Lantmännens mål är att erbjuda de bästa sorterna för den svenska marknaden. Genom förädling kan vi ta fram sorter särskilt anpassade för svenska odlingsförhållanden.

Maria Norén, marknadschef Utsäde

Mycket av vårt utsäde ThermoSeedbehandlas, en unik och miljövänlig metod för behandling av utsäde, som även är godkänd för ekologisk odling. Du kan läsa mer om ThermoSeed och våra höstveteprodukter via länkarna nedan.

Egen förädling av höstvete

Att ta fram en ny höstvetesort tar mellan tio och tolv år. Det är längre tid än vad en vårsådd
gröda behöver, eftersom varje ny generation odlas under svenska vinterförhållanden. Tina
Henriksson, höstveteförädlare i Svalöv, berättar hur förädlingen går till. Läs mer.