En uthållig och pålitlig kombipress

Magnus Carlsson behövde en ny rundbalspress till den stundande säsongen. Valet föll på Fendt och en Rotana 130 F Combi, en fixkammarpress med inplastare.

Magnus Carlsson driver sedan år 2004 maskinstationen MC Lantbruksservice AB på norra Öland, där han hjälper lantbrukare med olika tjänster, däribland rundbalspressning.

– Jag pressar 6 000-7 000 balar per år. I huvudsak blir det inplastade balar, säger Magnus.

Inför årets säsong behövde Magnus Carlsson en ny rundbalspress. Efter många år med ett och samma märke bestämde han sig för att byta till Fendt och en Rotana 130 F Combi, som både pressar och plastar in balen.

– Jag har två Fendt-traktorer sedan tidigare och har sett vad de går för och vet att Fendt är bra grejer. De har gått långt och jag har inte haft alls mycket krångel.

– Jag fick reda på att Fendt Rotana 130 F Combi hade kommit till Sverige så jag var uppe i Linköping på en maskinstation och tittade på den. De som köpt just det exemplaret var jättenöjda och jag bestämde mig för att satsa på den, säger Magnus.

I våras levererades kombipressen till norra Öland och har funkat felfritt för Magnus såhär långt. Resultatet har varit väldigt kompakta och fina balar med bra densitet, och underhållet av maskinen har varit enkelt att sköta.
Det är flera saker som tilltalar Magnus med Fendt Rotana 130 F Combi med fixkammare. Det mekaniska bakluckelåset till exempel, upplever han som skonsamt för maskinen.

– Mekanisk låsning på bakluckan är en jättebra sak på en press, framförallt när det varit väldigt torrt och du ligger och kör länge med balen innan den pressats färdigt. Jag upplever att den mekaniska låsningen inte ger samma påfrestning på maskinen, om jag jämför med de pressar jag haft tidigare, säger han.

Ölänningen Magnus Carlsson upplever pressen som väldigt tyst att köra, nästan så att det knappt hörs att den är igång. De stora rejäla däcken ger bra flyt i körningen och skäret är kanon. I förarhytten har han en stor och rejäl touchskärm med lättbegripliga menyer.

Pickupen på Fendt Rotana 130 F Combi är utan kamspår. Inmatningen är vid, vilket gör att även bredare strängar fångas upp.

– Pickupen är bland det gudomligaste som finns på den här pressen, säger Magnus. Just pickup-bredden är något jag saknat tidigare. Det enda du får tänka på är att det blir lite bredare i transporten.

Tjusningen med Fendt Rotana 130 F Combi är också att den är just en kombination av balpress och inplastare. Balpresstekniken utgör själva hjärtat på den här maskinen. Balen roterar på ett tryggt sätt på inplastningsbordet. För att anpassa inplastningen efter aktuellt foder går det enkelt att ändra plastfilmens förspänning genom att byta växel. Inplastningssystemet och en sensorvals gör att det läggs ett optimerat antal plastlager runt balarna med överlappning vid varje lager.

– Inplastningen har fungerat klockrent, säger Magnus.

För vem passar Fendt Rotana 130 F Combi?

– Jag skulle säga att den passar maskinstationer som har en högre årlig körning, men även lantbrukare som kör från runt 1 000 balar om året och uppåt. Söker du en driftsäker maskin och vill undvika stora bekymmer är den här kombipressen något jag kan rekommendera, avslutar Magnus Carlsson.

Lantmännen Maskin – en trygg helhetsleverantör

Lantmännen Maskin är tillsammans med Fendt en stark aktör för de moderna svenska lantbrukarna. Söker du en pålitlig partner med högteknologiska maskiner, kompetens, expertis och servicemarknad är du välkommen att besöka någon av Lantmännen Maskins 55 anläggningar, eller besök vår webb för fler kontaktuppgifter.