Lantmännens havre i världen

Det är naturligtvis inte bara i Sverige som Lantmännens fina havre odlas, utan även på flera olika ställen i världen. Visste ni till exempel att en av Lantmännens havresorter är en av de största i Kanada?
I augusti 2024 åkte delar av vårt havreteam till Kanada för att träffa våra olika samarbetspartners där. Det första stoppet var strax utanför Toronto dit vi skickar några hundra potentiella havrelinjer varje år för test av motståndskraft mot kronrost. Kronrost är ett stort problem i Kanada och det är viktigt att vi kan identifiera vilka linjer som har resistens så att vi kan hjälpa våra samarbetspartners med vilka linjer som går vidare till avkastningsförsök. I Guelph jobbar vi tillsammans med den tidigare växtförädlingsprofessorn Duane Falk som har ett hårt sjukdomstryck på sin gård. Dåligt för havren, men jättebra för oss som tydligt kan se vilka som tål trycket bäst.
Richardson Milling, Manitoba.
Vi besökte därefter vår samarbetspartner Canterra Seed i Winnipeg. Där följde intensiva dagar med besök på Richardson Milling’s havrekvarn – som presenterades som den största i världen! Det var varmt denna dag, och det blev inte svalare inne i kvarnen. Men intressanta samtal om betaglukan och skalbarhet stod på agendan, och vi tyckte det var väldigt intressant att följa deras processer och höra om deras kvalitetskrav.
Höjdpunkten på resan var dock besöket på ett gigantiskt havrefält, också i Manitoba. Vi fick följa med och skörda CS Camden, en sort från Lantmännens förädling och en av de största i Kanada. Antagligen förde vi tur med oss, för antalet ”Bushels per acre” var högt på skärmen inne i skördetröskan och bonden som körde var mycket nöjd.
Här ser vi Johanna Holmblad, en av Lantmännens havreförädlare, mitt i ett enormt CS Camden-fält med en mycket nöjd bonde vid spakarna.
Projekt OatFrontiers
Ett par månader senare så fick vi möjlighet att åka till Island för att titta på mer havre. Denna gång var anledningen ett projektmöte i OatFrontiers – ett spännande projekt i havre som vi har nämnt tidigare i bloggen. Tillsammans med forskare och förädlare från länder i vad EU kallar arktiska zonen, så arbetar vi för att utveckla sorter för odling längre norrut. Det var två intensiva dagar där vi bland annat träffade Örn Karlsson, en av få havreodlare på Island. Hans produkter står på hyllorna i de isländska matbutikerna och glädjande för oss så kunde han inte nog berätta för alla hur bra vår sort SW Cilla är (och hur han absolut inte tyckte om våra norska konkurrenters sort). Tydligen så luktar SW Cilla ”rätt”!
Trots att det var oktober så fick vi alla möjligheten att åka ut och titta på projektets fältförsök, som ännu inte var skördat. Måhända den senarelagda skörden hade något med projektets besök att göra, men fortfarande kunde man skönja gröna strå bland parcellerna.
OatFrontiers deltagare i ett av projektets fältförsök på Island.
På hemmafronten har resultaten från våra samarbetspartners och de officiella försöken ramlat in. I de officiella försöken i Sverige 2024 så innehas de fem översta placeringarna av Lantmännens linjer. Kan vara att femman är på decimalen, men även decimaler räknas! Jättekul, tycker vi.
I Tyskland har våra samarbetspartners bestämt sig för att sammanlagt anmäla FEM av våra linjer till de officiella försöken 2025. Det är både glädjande och väldigt, väldigt ovanligt. Det är tuff konkurrens i Tyskland, men bara att våra partners väljer att anmäla och satsa på Lantmännens havrelinjer känns stort. Det är ett fint förtroende som vi hoppas bär frukt framöver!
Rapporter från Polen och UK säger att det under 2025 även finns anledning att titta på resultaten från officiella försök där, då även våra partners där väljer att anmäla linjer till registreringsförsök från Lantmännen.