Stor provtagning i Grodden
Nu när skörd, analyser och sådd är avklarat för säsongen går vi in i tiden för avstämning och planering inför nästa år. Det är många workshops och långa möten innan julen.
Nu när skörd, analyser och sådd är avklarat för säsongen går vi in i tiden för avstämning och planering inför nästa år. Det är många workshops och långa möten innan julen.
Tusentals små kornplantor sås ut i brätten (överst), provtas (nere vänster) och väljs bort (nere höger) när data är analyserade och bearbetade.
Allt detta jobb är en central del av hur vi använder genomisk selektion i Kanelbullen som ska hjälpa oss ta fram bättre sorter snabbare. Så ett stort tack går ut till alla som har jobbat så hårt (och fortfarande kör hårt) med att få allt att fungera!
Sista omgången av vårkorn är på gång, det kommer provtas i veckan och sen skickas till labbet för genotypning. När jag sen får datan använder jag modeller, som jag gjort med hjälp av fältdata och genetisk data, för att välja vilka av de mer än 10 000 plantorna som verkar bäst. Dessa korsas sen med varandra och förhoppningsvis får vi en ännu bättre sort. Helt utan att ha testat alla dessa 10 000-tals i fält som skulle vara helt omöjligt. Det är första gången vi testar detta system för korn (och för de flesta andra grödorna också för den delen) så det ska bli riktigt spännande att se hur det kommer att se ut i fält om två somrar. Stay tuned!
De utvalda plantorna korsas (överst vänster) och vi får nya sexrads (mitten överst) eller tvårads (överst höger) korn.