Valtra Q fixar travhästarnas bana under Elitloppet på Solvalla

Det är inte bara hästar som kommer beträda Solvallas travbana under Elitloppet i helgen. Tre nya Valtra Q kommer att ha ansvaret för att banan får bästa möjliga underlag för hästarna att trava på.

Helgen 24-26 maj avgörs ett av Sveriges största idrottsevenemang – Elitloppet på Solvalla. Det blir debut på Solvalla för arenans nya traktorer – en Valtra Q305 och två Valtra Q265.

– Traktorerna kommer hjälpa oss med att ge hästarna bästa möjliga underlag när de tävlar på Nordens största travbana. De kommer dra olika redskap för banskötsel: till exempel harv, sladd och vattentunna, säger Markus Peterson som är banmästare på Solvalla.

Solvallas personal testkörde traktorn

Detta blir första gången som Solvalla kör Valtra. Banmästare Markus Peterson träffade Lantmännen Maskins säljare Clas-Johan Thunberg på Brunnby Lantbrukardagar och det samtalet fortsatte med en provkörning av en Valtra Q inne på Solvallas travbana i höstas.

– Vi gjorde en provkörning med hjälp av vår maskindemonstratör Pontus från ValtraCenter i Uppsala som gjorde en mycket bra genomgång av traktorerna för personalen på Solvalla, säger Lantmännen Maskins säljare Clas-Johan Thunberg.

Därefter gjordes en specifikation tillsammans med banmästare Markus på önskad utrustning. Några exempel på utrusning som Solvalla valde är:

  • Nokian Ground King-däck
  •  RTK-GPS
  •  Premiumhytt med en mycket bra stol
  •  Grym fjädring på framaxel och hytt
  • Svart metallic med svarta fälgar
  • MittX-bågar med varningsljus och extra ljus

Markus Peterson beskriver traktorerna som rätt storlek för Solvallas behov och som prisvärda, utöver att de uppfyller Solvallas krav på en traktor.

Var det någon särskild funktion eller utrustning som ni fastnade extra för?

– Vi gillar deras GPS som är väldigt bra och traktorn är dessutom lätt att förstå och hantera, säger Markus Peterson.

Valtras slogan för Q-serien är ”Thinks like a pro. Works like a beast.” och den stämmer bra in på travbanors behov, menar Per Wretblad som är Brand manager för Valtra på Lantmännen Maskin.

– Q-seriens motor och transmission är gjorda för att arbeta hårt och snabbt. Solvalla utnyttjar också potentialen i Valtra Guide för att effektivisera arbetet. Det är särskilt roligt att Solvalla valt att göra sina traktorer lite extra snygga så att travbesökarna får något vackert att se på förutom hästarna, säger Per.

Valtra Q

Vinnare av Farm Machine & Red Dot Award 2023.


Till kampanjen

Räntekampanjer på traktorer

Guldläge att investera! Vid köp av en traktor från Fendt eller Valtra kan Lantmännen Maskin erbjuda dig en bra affär med en riktigt schyst ränta, från 1,49%.


Till kampanjen