Lantmännen lanserar Smart Silo i partnerskap med silosensorleverantörer

I mars 2024 lanserar Lantmännen ”Smart Silo” i samarbete med utvalda sensorleverantörer och samarbetspartners. Erbjudandet bygger på beprövad teknik och tydliga villkor för kunden. Med en Smart Silo kan foderkunden enkelt se hur mycket foder som finns kvar i silon och få en påminnelse när det är dags att beställa foder - en stor förenkling i vardagen för många.

”Vi har satt oss ner tillsammans med kunder, leverantörer och installationspartners för att hitta en affärsmodell som vi alla tror på”, säger projektledare Emma Bengtsson.

Pilotprojekt som gett bra respons

Som man kunnat läsa om tidigare har Lantmännen under flera års tid testat silosensorer på gård tillsammans med ett fyrtiotal foderkunder. ”Vi sade redan från början att kundernas respons och reaktioner kommer att påverka om vi vågar satsa på Smart Silo eller inte”, säger Lars Hermansson, marknadschef Foder. Pilotkunderna har gett mycket positiv respons, men också bidragit med idéer på vidareutvecklingar för att göra tjänsten ännu bättre.

Tekniska alternativ

För den som vill övervaka sin silo digitalt finns flera tekniska alternativ, och även om det gjorts många försök med externt monterade silosensorer så är det inte förrän på senare år det dykt upp aktörer som lyckats paketera en tillräckligt bra produkt. ”Vi tror att det kommer att finnas flera sensorleverantörer på den svenska marknaden, och det är ju bara bra för den tekniska utvecklingen och konkurrensen på marknaden”, säger Lars.

Det har varit viktigt för Lantmännen att hitta bra samarbetspartners, och att avtala tydliga villkor så att det som lanseras är något man kan stå för och vi tror kan gynna våra foderkunder till ett effektivare och tryggare lantbruk. ”Nu finns tydliga ramar för samarbetet och en avsikt att vidareutveckla konceptet tillsammans, vilket kommer att ge ett ökat värde till foderkunderna som väljer att ansluta sig” säger Emma Bengtsson, projektledare.

Så går det till

I dagsläget finns det två olika sensorlösningar att välja på. Priset mellan dem olika varierar men består generellt av en kostnad för själva sensorn, kostnaden för installation samt en avgift för åtkomst till leverantörens webbportal. Om man har frågor om tjänsten eller är intresserad av en offert ska kan man ta kontakt med sin säljare, eller anmäla sitt intresse här för att bli kontaktad.