Startklar i tid

Skördefönstret är tajt och intensivt – det är många parametrar som ska klaffa och lika snabbt som säsongen börjar så är den slut.

En tröska är i drift ungefär 150-250 timmar per säsong. Vi vet att det inte finns utrymme för ofrivilliga driftstopp – när vädret är gynnsamt är det full gas som gäller och då måste allting fungera. Hösten är här, vintern närmar sig med stormsteg och det är dags att se över dina skördemaskiner. Oavsett om det är tröskor, hackar, pressar eller slåtterkrossar så behöver de en professionell genomgång efter slutförd säsong så det är startklara för kommande säsong.

Tidigare i år besökte vi Mattias Sonesson på Sonesson Bialitt AB, som bedriver en mindre växtodling med entreprenad inom fröodling. De hjälper även till med sådd och växtskyddssprutning. På gården finns det en Fendt 9490X – som har fått sig en genomgång inför kommande säsong.

Rasmus Lindvall, servicetekniker på Lantmännen Maskin Mörap, berättar att eftersom Mattias tröskar mycket gräs är det viktigt att det är rätt avstånd på slagskon. ”Det är de små fröna vi ska rädda, vi ska inte fördärva eller tappa dem, därför är det viktigt att avståndet är rätt.”

Under servicen så upptäcks även att ett stag har trillat av samt att ett par hackblad behöver bytas. Regelbunden friskvårdservice gör att du kan få full utdelning av maskinens prestanda, och nya slitdelar sänker driftkostnader – och det är just detta som är fördelen med förebyggande service.

”Största fördelen med friskvårdservice är att när vi startar säsongen är tröskan vad jag kallad för nollad. Den är genomgången och färdig. Den är så kallat ”tryck på knappen klar” – vi kör när datumet kommer” – säger Mattias.

Lantmännen Maskin – en trygg helhetsleverantör 

Söker du en pålitlig partner med högteknologiska maskiner, kompetens, expertis och servicemarknad är du välkommen att besöka någon av Lantmännen Maskins fler än 50 anläggningar. Hitta din närmaste maskinanläggning här.

Häng med på en friskvårdsservice