Precision och kraft, kvalité och kvantitet – hur hänger det ihop?

Lantbruksmaskiner är kul att köra och att skörda grovfoder är särskilt kul med Fendt Katana 650. För allt handlar om prestation – och bästa möjliga skörd.

I slutändan så handlar allt om att skörda optimalt med bästa resultat gällande både kvalité och kvantitet. Med andra ord – prestation.

Fendt Katana är en allsidig maskin – sätt på en pickup för vall, eller ett skärbord för majs eller helsäd, – och oavsett hur tuffa förhållanden är, håller maskinen vad den lovar.

En dag i oktober mötte vi Joakim Karlsson, maskindemonstratör, utanför När på Gotland, för att prata lite mer om Fendt Katana.

Om vi läser på hemsidan så står det att med denna hack uppnår man bästa resultat i fråga om kvalité och kvantitet. Hur uppnår vi detta, både med noggrannhet och effektivitet? Är det ens möjligt?

”Fendt Katana är oslagbar när det gäller majs. Här har vi en maskin som är kraftfull samtidigt som man får en fantastisk hackkvalité. Genom att de sex inmatningsvalsarna skapas en mycket god förkomprimering av materialet även vid stora materielmängder. Detta ger i sin tur knivtrumman, en av marknadens största med sin diameter på 720 mm, de bästa förutsättningarna. Resultatet är en mycket jämn snittkvalité ” berättar Joakim.

Fendt Katana är oslagbar när det gäller majs. Här har vi en maskin som är kraftfull samtidigt som man får en fantastisk hackkvalité.

Joakim Karlsson, maskindemonstratör

”Just nu är vi på demokörning utanför När på Gotland, och förutsättningar är fantastiska, men med Katana har egentligen inte goda förutsättningar någon avgörande betydelse. Det spelar nämligen ingen roll hur kuperad eller mjuk marken är, eller hur mycket fukt det är i grödan, för tack vare den kraftfulla motorn kombinerat med “BalancedGrip”, Katanas intelligenta fyrhjulsdrift, kan du alltid lita på en god framkomlighet med bibehållen kapacitet, även vid utmanande förhållanden” säger Joakim.

Det är lätt att bli smittad av Joakims entusiasm och kunskap kring Fendt Katana. Men vem lämpar sig denna maskin för? Är det bara stora gårdar och maskinstationer?

”Maskinen lämpar sig särskilt väl för producenter av grovfoder som ställer höga krav på foderkvalitén” menar Joakim.

Resultatet är allt, så vi tar en titt på den hackade majsen.

”För att få ut den maximala potentialen hos den skördade grödan måste majskornen krossas helt, samtidigt som vi skall bibehålla en hög genomströmning av material genom hacken och därmed en hög kapacitet” avslutar Joakim.

Innan vi åker vidare hoppar vi in i Katana för en tur. Eftersom detta är en Fendt-produkt, är vi vana vid den rymliga hytten och den goda ergonomin. Vi slås av den mycket goda sikten i hytten – det känns verkligen som man har full kontroll över omgivningen. De kunder som har provat Fendt Katana uppskattar användarvänligheten som både gör det lätt att komma igång men även bidrar att, över tid, utnyttja maskinens fulla potential under långa skördedagar.

Det börjar bli kyligare, dagarna blir kortare, majsen är skördad. Det är dags för marken att plöjas och harvas, medan Fendt Katana vilar sig i form för nästa säsong. För vips – innan vi vet ordet av så är vi åter där.