Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen har samlat några av Sveriges mest framstående experter inom vallodling, foderutveckling och precisionsodling i ett paket som vi kallar Projekt Viken. Detta projekt tar plats på Lantmännens framtidsgård Viken där det bedrivs mjölkproduktion och foderutveckling.
Efter en tydligt beställning från Cecilia Lindahl, foderutvecklare, om vad grovfodret bör innehålla för en optimal avkastning hos mjölkkorna på Framtidsgården Viken så jobbar Annika Nilsson sig igenom de olika delarna under ett år. Till sin hjälp har hon olika experter som berättar om hur man med olika verktyg kan justera och förbättra resultatet i vallodlingen.
Hela vägen från såbädd till silo, via skötsel av vallen under 1 år för att nå bästa tidpunkt för skörd.
Projekt Viken en del av Lantmännens satsning att inspirera och hjälpa svenska bönder att höja avkastningen för grovfoderproduktion. På lm2 så finns även Grovfoderlyftet som är ett projekt som drivs tillsammans med Yara där experter delar med sig av sin kompetens. Gå in på lm2.se för att veta mer.
I de första fem avsnitten så besöker vi vallen i september och i april och fler avsnitt kommer snart att släppas.
Våra experter
Cecilia Lindahl
Cecilia Lindahl är foderutvecklare på Lantmännen och även ansvarig för foderförsöken på Framtidsgården Viken.
Hon har många års erfarenhet av både rådgivning och utveckling inom foderområdet.
För Cecilia är hög produktivitet och fodereffektivitet nyckeln till en hållbar mjölk- och köttproduktion.
Annika Nilsson
Annika Nilsson är sedan sju år Produktchef frö på Lantmännen och har enligt henne själv väldens roligaste jobb. Ett jobb som ger förmånen att få vara med och utveckla svensk vallodling genom försök, nya sorter och komponera vallblandningar som passar hela vårt avlånga land och olika produktionsinriktningar. En stark vall är motorn och förutsättningen för en lönsam mjölkproduktion.
Per-Anders Andersson
Per-Anders Andersson har drygt 30 års erfarenhet som rådgivare inom vall- och grovfoderodling i landet och har jobbat som vallexpert hos Lantmännen och Växtråd de senaste 8 åren.
Han brinner särskilt för vikten av att koppla grovfoderodlingen till kravet på den kvalitet som kunden, oftast mjölkkon, kräver. Grundbulten för en ekonomisk vallodling är en lyckad etablering, ett ämne som också ligger honom varmt om hjärtat.
Avsnitt 1
I detta första avsnitt av Projekt Viken åker Annika till Lantmännens framtidsgård Viken där hon träffar driftschefen Ulrika Nilson som berättar om gården, vilka behov hennes kor har och hur viktigt ett välbalanserat grovfoder är för bäst resultat.
Avsnitt 2
Annika undersöker hur ett foder ska vara komponerat för högst avkastning. Till sin hjälp har hon Cecilia som är foderutvecklare. Cecilia berättar hur Lantmännen jobbar med foderutveckling och hur man ska tänka när det gäller innehåll i fodret och att man måste utgå från djurens behov. Per-Anders, vallexpert, får en beställning från Cecilia.
Avsnitt 3
Annika och Per- Anders berättar om de olika förädlingsstationerna och varför det är viktigt att vi har sorter som är anpassade för ett svenskt klimat. Per-Anders förklarar även varför Mira 21 är den mest populära vallfröblandning.
Avsnitt 4
Annika och Per-Anders tar oss igenom vad som är grunden till en lyckad vall-etablering. Per-Anders ger sina bästa tips om hur man ska tänka innan, under och efter sådd. Per-Anders berättar även hur han tänker när det gäller skyddsgröda.
Avsnitt 5
Annika och Per-Anders diskuterar hur man bäst tar hand om vallen inför vintern. Dom vågar ifrågasätta gamla sanningar och kommer med nyttiga tips. Och när ska man egentligen ta den sista skörden?
Avsnitt 6
Mattias från Dataväxt kommer och berättar hur man kan använda precisionsodling i vall.
Han visar på hur man kan börja smått och hur det kan leda till optimerat resultat.
Avsnitt 7
Annika och Per-Anders är tillbaka i vallfältet efter vintern. Per-Anders ger oss tips på vad man ska titta efter vintern och vilka åtgärder man kan ta till.
Han tipsar även om hur man ska tänka när det gäller hjälpså en insådd.
Avsnitt 8
Nu är det dags att sätta i verket en gödslingplanen som Per-Ander har gjort.
Först ut så går vi ner på djupet när det gäller kväve och man ska komma fram till rätt mängd.
Avsnitt 9
I detta avsnitt går Per-Anders och Annika igenom hur man ska tänka när det gäller kalium i vallen.
Han berättar även om vilken roll kaliumvärdet spelar i det finala grovfodrets näring.
Avsnitt 10
Nu dyker vi ner i de sista delarna i gödselplanen ; svavel och fosfor.
Per-Ander summerar hur man ska tänka när det gäller det olika delarna i sin gödselstrategi.
Avsnitt 11
Det har hunnit bli maj månag och Per-Anders och Annika visar hur noll och maxrutan har levererat.
Dom har även gjort en progrosklippning och går igenom resultatet och går igenom hur man ska räkna på mängden kväve i fältet.
Avsnitt 12
Det är äntligen dags att slå förstaskörden- men hur vet man när det är dags?
Per – Anders delar med sig av sina bästa tips hur man ska tänka.
Avsnitt 13
När förstaskörden är gjord så är det dags att sikta in sig på andraskörden. Vi går igenom hur vi ska gödsla, och till vår hjälp har vi använt en N-sensor för att skapa en biomassakarta.
Annika slår även ett slag på hur viktigt det är att mäta och dukumentera så att det blir lättare med uppföljning, så att man vet vilket foder man ger till djuren.
Avsnitt 14
I detta avsnitt för vi besök av Kent, som visar vad som är viktigt med val av press och hur man ska tänka. Han går igenom en Fendt Rotana 130 kombimaskin och visar hur den gör skapar fina och tåla balar.
Avsnitt 15
Torbjörn från Trioworld är på besök för att prata sträckfilm. Han besvarar frågor såsom, hur tjock är egentligen plasten och kan man använda samma plast till allt?
Han ger även lite extra tips och tricks om hur man ska tänka när man balar in.
Avsnitt 16
Även i detta avsnitt har vi besök från Torbjörn. Han berättar om hur man anlägger en plansilo, vad som viktigt och särskilt- att våga packar ordentligt.
Han pratar även hur man försluter plansilon på bästa sätt.