Valtra fyller 70 år!

Under 2021 firar Lantmännens traktorleverantör Valtra 70 år.

Valtra, då känt som Valmet, började serieproduktionen av traktorer 1951 i Jyväskylä, Finland. För 70 år sedan var fokus på mekaniseringen av jordbruket, sedan skiftades fokus till exempelvis förbättringar av arbetssäkerhet, till dagens växande gårdar och framgång för landsbygdsföretag. Valtras teknologier och tjänster har alltid varit avsedda att tillgodose våra kunders behov. Men det är under de senaste tio åren som de största sprången har tagits. Under de kommande åren ser Valtra att digitalisering och precisionsodlingsteknik kommer att förändra lantbruket avsevärt.

”Framstegen som började för 70 år sedan fortsätter och accelererar. Tack vare det ihållande produktutvecklingsarbetet har våra traktorer nått sin femte generation. Nu förväntar sig våra kunder smarta lösningar från Valtra. Vi gör stora investeringar i vår fabrik i Suolahti, Finland. Det nya logistikcentret invigdes precis och en ny lackeringshall kommer att påbörjas i sommar, säger VD Jari Rautjärvi.

Den populära A-serien från Valtra som två gånger mottagit priset för Machine of the Year, 2017 och 2019, går nu in i sin femte generation. A-serien är nu tillgänglig med många nya funktioner som kunderna efterfrågat. Modellserien omfattar sju modeller att välja mellan, alla tillgängliga i den så kallade GL-modellen som erbjuder en lättanvänd mekanisk transmission. De bästsäljande traktorerna med 105 och 115 hästkrafter är också tillgängliga med en fyrstegad snabbväxel.

“Att köra A-serien har blivit ännu mer effektivt och komfortabelt på många sätt. Snabbväxlar finns tillgängligt till flera modeller, armstödet med reglage för frontlastaren har också blivit uppgraderat på GL-modellerna, de fyrcylindriga modellerna har fått fem hästkrafter mer än tidigare och serviceintervallen har höjts till 600 timmar”, säger Marko Ojalehto, Product Marketing Specialist och ansvarig för den nya A-serien.

Toppmodern lackeringshall i Suolahti

Valtra-fabriken i Suolahti, Finland kommer att bli mer flexibel och bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än någonsin tidigare, med sin nya toppmoderna lackeringshall. Man arbetar nu med detaljplanering av den nya lackeringshallen som öppnar 2022.

”Den nya lackeringshallen är den största investeringen som gjorts på Valtra Suolahti-fabriken på decennier. Efterfrågan på högkvalitativa Valtra-traktorer ökar och den nya lackeringshallen ger oss ännu bättre möjlighet att uppfylla våra löften till kunderna. Tack vare den nya lackeringshallen kommer hela fabriken att fungera mer flexibelt, vilket kommer att ge en högre produktionskapacitet”, säger Managing Director Jari Rautjärvi.

Arbetet framåt

Vad händer härnäst? Nya regler som EU Green Deal, globala miljöstandarder och förändringar i väder och lantbruksförhållanden ger nya utmaningar för lantbrukares liv.

”Kravet på minskad användning av gödselmedel och bekämpningsmedel samt behovet av att förbättra markens produktivitet är drivkrafter för precisionsjordbruk vilket i sin tur förbättrar lönsamheten. Våra kunder behöver smarta maskiner och sömlös dataöverföring mellan maskiner och programvara för gårdshantering. Valtra-lösningar - som SmartTouch, Valtra Guide autostyrning och smarta lantbrukstjänster som Valtra Connect - hjälper jordbrukare att uppnå dessa mål, säger Mikko Lehikoinen, direktör, försäljning och marknadsföring. "Andelen smarta lösningar ökar snabbt och Valtra ligger i framkant."