Peter Annas om sin första tid som vd för Lantmännen Maskin

Lantmännen Maskins nya vd är stolt över det engagemang och driv han möter hos medlemmar, ägare och kunder och trots ett utmanande år ser han fram emot 2024 där flera rejäla investeringar och produktnyheter står för dörren.

Peter Annas har arbetet för Lantmännen i snart 27 år, i flera olika roller. Bland annat har Peter varit vd för dotterbolaget BioAgri och Lantmännens växtförädlingsverksamhet. Närmast kommer han från en tjänst som ansvarig för forskning, utveckling och innovation. Dessförinnan var Peter Annas ansvarig för växtodlingsaffären inom Lantmännen Lantbruk. Hur känns det då att ha varit vd för Lantmännen Maskin i några månader nu?
- Det känns fantastiskt roligt. Jag går och bär på en stolthet för det är en riktig förmån att få arbeta som vd för ett så fint företag som Lantmännen Maskin, säger Peter Annas.

Under sin första tid har det varit fullt fokus på att lära känna verksamheten och bolaget. Peter har varit ute och träffat många av Lantmännens ägare, medlemmar och kunder för att höra hur de tycker att företaget fungerar. Men det har också varit träffar med leverantörer från företagets starka varumärken – däribland Fendt, Valtra, Väderstad, Kuhn och Joskin - och Peter har även fått många nya bekantskaper i medarbetare inom Lantmännen Maskin.
- Det finns ett starkt engagemang, inte minst från våra medlemmar, ägare och kunder vilket är en fantastiskt fin förutsättning, säger Peter Annas. Våra medarbetare står för väldigt mycket energi och driv och har ett engagemang och stor kompetens.

2023 – ett utmanande år

Peter Annas tänker på de utmaningar som branschen mött under 2023: leveransförseningar som en följd av pandemin, osäkerhet i omvärlden, prisinflation, ökade priser och ränteläget.
- Sen uppe på det har vi haft en skörd i Sverige som kommit i en klart mycket lägre volym. Vi hade det rejält torrt i början på sommaren och sen kom regnandet på många håll vilket i sin tur påverkade kvalitén som också är rejält utmanande. Investeringsviljan hos våra lantbrukare och medlemmar är rejält påverkade av de externa faktorerna.

Peter Annas betonar att Lantmännen Maskin arbetar varje dag med att säkerställa att företaget har ett så bra totalerbjudande som möjligt till kunder, där Lantmännen Maskin erbjuder god service och bra helhetslösningar. Under 2023 hade Lantmännen Maskin bland annat bra finansieringskampanjer rullande och har jobbat med att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att få till bästa möjliga produktivitet på ägarnas gårdar, vilket är ett av Lantmännen Maskins uppdrag.

Peter Annas är en aktiv vd som är ute och möter kunder i många olika sammanhang. Han imponeras av det starka engagemang som finns hos medlemmar och kunder.
- Det är en stolthet alla bär och jag träffar på väldigt många lantbrukare och kunder till oss som är mycket glada över den service och det erbjudande som Lantmännen Maskin har. Sen finns det områden där vi behöver förbättra oss och bli ännu mer fokuserade på kunden och vårt erbjudande.

Rejäla investeringar och spännande produktnyheter

Hur ser då Peter Annas framför sig att Lantmännen Maskin driver verksamheten framåt 2024 och på att bli ännu ett snäpp vassare på att skapa en så bra helhets- och kundupplevelse och kunderbjudande som möjligt inom Lantmännen.
- Det gäller att vi krokar arm med våra kollegor inom Lantmännen. Då tänker jag på foderaffären, växtodlingsaffären och spannmålsaffären bland annat, säger Peter Annas. Vi delar samma kund och kan vi utveckla vår verksamhet och vårt erbjudande totalt sett kommer vi att kunna leverera en ännu bättre upplevelse och ett bättre erbjudande för kunden.

Men det är inte bara att gasa in i 2024. Med tanke på den avvaktande investeringsviljan behöver Lantmännen Maskin anpassa sin kostym och verksamhet efter rådande marknadsförutsättningar.
- Men en annan väldigt spännande och bra sak som jag ser fram emot under 2024 är att vi investerar kraftfullt. Vi kommer ha invigningar av flera nya anläggningar: Nyköping, Växjö och Kristianstad. Sen har vi ett antal fina produktlanseringar med både Fendt 600 och Valtra S bland andra. Så här finns mycket spännande att se fram emot inför 2024, avslutar Peter Annas.

YouTube preview

Hör Peter Annas sammanfatta 2023 och blicka framåt