Grovfoder och återvinning av sträckfilm på Ramstad Gård

Karl-Petter och Jonna som bor på Ramstad Gård strax utanför Säffle. Tillsammans driver de runt 700 hektar som är fördelat på 70 hektar vall, 130 hektar spannmål och 500 hektar skog. I flera år hade de ekologisk grisproduktion men sedan våren 2023 är det får som gäller fullt ut. 

 

Gården har varit i Karl-Petters familj sedan 60-talet då hans morfar köpte den, men sedan 2013 är det Karl-Petter och Jonna som driver gården. I samma veva köpte de tio får som skulle agera gräsklippare. Detta har, som de själva säger, eskalerat och idag finns 300 tackor på gården. Det stall som idag används har en potential på drygt 500 får. Jonna flikar in att de har fler stall som inte används i dagsläget, så framtiden får utvisa om det blir ännu fler får.

Fodret till fåren kommer i sin helhet från det grovfoder som produceras på gården. De djur som behöver extra tillskott av protein får det från den egna odlingen av ärtor. Valet av sträckfilm är, enligt Karl-Petter, enkelt. Med Trioworlds Loop får man en sträckfilm som är av högsta kvalitet, är svenskproducerad och man gör också en insats för ett hållbarare lantbruk då den innehåller 30 procent återvunnen sträckfilm. 

För att optimera grovfodret använder de även ett ensileringsmedel. Detta skapar en stabil ensileringsprocess och ser till att man får ut maximalt med energi och protein i sitt grovfoder, något som är väldigt viktigt då grovfodret på Ramstad Gård är det huvudsakliga fodret.

Plastbalar med Eco-nor komprimator – en bra lösning för sträckfilmshantering

När vi besökte Ramstad Gård hade vi med Charles Petersen från Eco-nor, som är leverantör av komprimatorerna kan köpas genom Lantmännen. Med komprimatorn kan du, i stället för att ha ett berg av sträckfilm liggande, göra plasten till balar. Det blir mer lätthanterat och man får en renare plast. Något som gynnar hela kedjan då plasten ska återvinnas och bli ny sträckfilm.

Karl-Petter och Jonna har sedan i somras haft en MacFab 75 på sin gård och är mycket nöjda. Under vårt besök berättade Charles om maskinens funktioner och vi passade även på att pressa lite plast. I stället för en stor hög med ensilageplast står det några balar i ett hörn. Det hålls rent och snyggt och blir väldigt lätthanterat, något som Karl-Petter ser som en stor fördel.

 

Karl-Petter och Jonna som driver Ramstad Gård.

Charles Petersen från Eco-nor berättade om MacFab 75.