Fendt Katana producerar på Dansjö Gård

På Dansjö Gård några kilometer norr om småländska Alvesta driver Joachim Aaby-Ericsson tillsammans med sin fru Anna-Karin och barn mjölkproduktion med cirka 800 mjölkkor plus rekrytering.

Totalt är de cirka 15 personer som jobbar på gården. För att vara självförsörjande till djurproduktionen går det åt stor areal och Dansjö Gård odlar på 800 hektar. De satsar på en intensiv vallkedja. Ny för i år är ännu en Fendthack – Katana 650.

– Vi har valt Fendt-hacken en gång till här då, säger Joachim Aaby-Ericsson. Det är ett par grejer som varit avgörande. Dels ser vi en enkelhet i maskinerna. Den är lättmanövrerad och lättöverskådlig i terminalen. Sen har den här hacken hög kapacitet. Vi satsar på hög kapacitet för det är mycket att köra och vi kör fyra skördar.

De viktigaste tipsen för att ta få hacken att må bra

Fendt Katana 650 är en självgående hack för skörd med pick-up eller med majsskördebord. Du har en mycket stark motor och en väldigt bra inmatning vilket ger hög effekt. Den lämpar sig för större lantbruk och maskinstationer. För att optimera användningen av din hack är det viktigt att gå igenom och säsongsserva din maskin och kontrollera alla grundinställningar.

– Det är viktigt att byta ut slitdelar, säger Jonas Rost på Lantmännen Maskins produktsupport för Fendt. Glöm inte att justera hacken löpande då säsongen är lång och förutsättningarna varierar under året, fortsätter Jonas. 

Något annat Jonas trycker på är vikten av att slipa knivarna lite mindre men desto oftare. Och sen var det ju det här med inställningarna.

– Var noggrann och gör korrekta inställningar och justeringar vid byte mellan gräs och majs, avslutar Jonas.

Samarbetet med Lantmännen är viktigt

Här i mitten av Småland är klimatet gynnsamt med mycket nederbörd som normalt sett ger väldigt fina vallskördar, säger Joachim. Och det fungerar bra att odla majs.

– Vi har det vilda emot oss. Här är tätt med vildsvin, älg, dovhjort och kronhjort. Men att producera grovfoder och att producera mjölk funkar väldigt bra i det här området, säger Joachim.

Dansjö Gård har valt att köra med Fendttraktorer. Den minsta är en Fendt 312, den största Fendt 942.

– Det är stora investeringar att köpa Fendttraktorer men vi ser ett par fördelar. Vi har bränsleekonomin där vi tycker att de är vassare på många plan. Vi ser också att de är relativt driftsäkra och har ett bra andrahandsvärde.

Den nära kontakten och det täta samarbetet med Lantmännen Maskins verkstad i Växjö är viktig för Joachim Aaby-Ericsson.

– Det händer mycket, speciellt med så många maskiner som vi har. Jag pratar med verkstaden var eller varannan dag nästan och den är väldigt viktig den kontakten, avslutar Joachim.