I vårt sortiment för nötkreatur har vi skruvat ytterligare i våra foder för att öka protein och fodereffektivitet samtidigt som hög djurvälfärd och produktivitet uppnås – smart både för kor, plånbok och vårt klimat! Foder- och proteineffektivitet hos våra mjölkkor och växande djur har länge varit ett av Lantmännens mantra och något vi kontinuerligt jobbar vidare med.

Genom att optimera recepten ned till minsta beståndsdel kan vi sänka råproteinhalten och ersätta protein med enskilda aminosyror. Det som händer då är att vi får ned kvävebelastningen från djuren.

Kajsa Öhman, produktchef Nötfor

I arbetet att få ut så mycket som möjligt av fodret och ge bästa förutsättningar för den högpresterande kon ligger också att studera vilka ämnen som driver på mjölksyntesen och hur ämnen som kon tar upp påverkar hormoner och stimulerar metabolism. Här spelar stärkelse och fettkvalitet stor roll för resultatet. I utvecklingsarbetet har vi eftersträvat högsta möjliga utnyttjande av aminosyror vilket har inneburit att i kunna sänka proteinhalten både i våra kraftfoder och i totalfoderstaten. Detta påverkar inte bara foderekonomin positivt, utan ger också mindre kväveutsläpp och därmed mindre kvävebelastning på gården.

Målet är att vi ska sänka klimatpåverkan utan att förändra mjölkproduktionen eller påverka djurhälsan – det är den lägsta nivån. Får vi sedan positiva effekter i form av mer mjölk är det en bonus. 

Cecilia Lindahl, produktutvecklare Nötfor

Smarta foder

  • Innehåller lägre råprotein
  • Optimeras på aminosyror
  • Minskar sårbarhet för tillgång på importerade proteinråvaror
  • Gör det möjligt att utnyttja biprodukter i högre grad
  • Minskar klimatpåverkan med 5-20 procent
  • Samma höga kvalitet och produktivitet

Hållbarhetsdiskussionen har på allvar tagit fart och redan 2015 tog vi första steget mot mer hållbara foder. Arbetet med att effektivisera ytterligare har fortsatt och under de senaste åren har vi gjort flera olika försök på Framtidsgården Viken för att belysa vikten av rätt sammansättning på foder för att få effektiva, lönsamma och hållbara kor. Under 2019 samlades aktörer genom hela värdekedjan för att skapa en gemensam långsiktig vision för framtidens mjölk- och köttproduktion. I arbetet kartlades utmaningar och potentialer framåt identifierades. Arbetet utmynnade i rapporten Framtidens mjölk-och köttproduktion. Våra resultat visar att det finns goda möjligheter att öka produktivitet med fortsatt hög djurvälfärd, minska klimatpåverkan och uppnå målsättningen inom Parisavtalet till 2050 samt gynna den biologiska mångfalden. Foder har en stor roll för klimatet och genom att använda foder från Lantmännen tar vi tillsammans steget mot högre produktivitet, bättre lönsamhet på gård och ett mer klimatsmart Sverige!