Gunde kör med TwinTrac i skog och snö

- Du måste prova själv för att förstå hur bra det funkar, säger Gunde Svan.

TwinTrac är en utrustning som gör att traktorn fungerar att arbeta med i båda körriktningarna.
Gunde Svan nyttjar TwinTrac året runt i sin Valtra N154 Direct. Det blir arbete i skogen alla fyra årstider och på vintern har Gunde en hel del vägar och andra ytor som behöver plogas. Något som underlättar rejält för Gunde är att han kan köra i båda riktningarna med kroppen rättvänd i hytten oavsett om det blir mot fronten eller bakdelen av traktorn.

Effektiviserar arbetet i skogen

Fördelen med TwinTrac när du till exempel arbetar med skogsvagnen i skogen är att du kan använda traktorns styrreglage oavsett om du sitter vänd med stolen mot fronten eller bakdelen av traktorn.

- Säg att jag är ute och kör en gallring i skogen och lastar massaved på vagnen. Med TwinTrac slipper jag köra runt till nästa hög, istället behöver jag bara snurra runt för att få ratt och styrning åt andra hållet också. Effektiviteten i mitt arbete ökar avsevärt med ratt i båda riktningarna.

YouTube preview

Gunde Svan plogar snö

Bättre sikt vid plogning

På vintern får Gunde också användning av baklängeskörning när han kopplar på sin plog från Holms.

- När jag plogar är TwinTrac väldigt bra, för jag sitter så nära bladet och får en helt annan överblick jämfört med om jag kör med plogen där fram. Det blir extra tydligt när jag plogar på gårdsplaner eller andra ytor där det är lite trångt. Vi har till exempel en bit åker där Ferry har sitt virke liggande som han använder för sin timbersport. Då blir det mycket små ytor att ploga för det ligger vassa stockar och hinder överallt. Med TwinTrac får jag helt enkelt möjlighet till finlir med plogen. Nu kan jag ploga runt postlådor utan att riva ner dem, haha!

- När jag plogar är TwinTrac väldigt bra, för jag sitter så nära bladet och får en helt annan överblick jämfört med om jag kör med plogen där fram.

Gunde Svan

Det är nog inte alltför många som testat att ploga baklänges. Varför kör du på det viset och hur tycker du att det funkar?

- Det gick ganska fort för mig att vänja mig vid att köra med plogen baktill på traktorn.
Jag har stor nytta av att kunna ha både en plog bak och en skopa framtill samtidigt. Då kan jag både ploga snön och lasta undan den med skopa. Ofta krävs ju både plog och skopa för att röja snö.

Gunde upplever inte några problem med kursstabiliteten när han vill åka lite fortare baklänges.

- Det känns hur lugnt och fint som helst, även när jag kör fort på nysnö. Ibland lever du på hög fart för att kasta bort snön bättre.

Gunde Svan sammanfattar arbetet med TwinTrac som bra ergonomi för din kropp och att du får en väldigt bra överblick när du arbetar. Och att köra baklänges är inga konstigheter.

- Du måste prova själv för att förstå hur bra det funkar, avslutar Gunde.