Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Tina Henriksson är senior växtförädlare på Lantmännens växtförädling i Svalöv. Hon ansvarar för höstveteprogrammet och den nya vetesorten ”Kask”. Att förädla fram en ny sort tar ungefär tio till femton år. Under denna tid har Tina jobbat med Kask och dess egenskaper, och nu ser det ut som att detta har gett riktigt bra resultat. Kask är ett kvarnvete som ger hög avkastning, har bra stråstyrka, högt protein, är vinterhärdig och har ett bra resistenspaket mot sjukdomar. Dessutom är kadmiumupptaget lågt.
När Lantmännen tar fram nya höstvetesorter är målet att de ska ge bra avkastning och ge odlaren en bra inkomst, samtidigt som produktionen ska vara hållbar. Då krävs det att sorten har en god kvalitet, men den ska också vara anpassad till vårt klimat och vara motståndskraftig mot så många växtskadegörare som möjligt.
– Kask är en sort där vi nästan hade svårt att hitta dåliga egenskaper, säger Tina. Ska jag säga något så är det kanske att sorten har en viss mottaglighet för gulrost. Vi har medvetet använt en annan typ av resistensmekanism än tidigare. Vi hoppas att sorten med denna nya mekanism istället ska kunna behålla sin motståndskraft över tid och inte få svampen att mutera och skapa en ny ras som kan infektera den. Kask kan därför komma att behöva viss bekämpning i början av säsongen och i utsatta lägen. I övrigt är avkastningen på Kask mycket högre än till exempel Julius, gulrostresistensen och stråstyrkan är bättre.
När vetet är resistent mot sjukdomar innebär det att en mindre mängd växtskyddsmedel behöver användas och produktionen blir mer hållbar. Produktionen blir också mer resurssnål och hållbar eftersom Lantmännen strävar efter att förädlade sorter ska utnyttja kväve och annan växtnäring så bra och effektivt som möjligt.
![]()
Kask är en sort där vi nästan hade svårt att hitta dåliga egenskaper.
Höstvete används till olika ändamål och beroende på slutprodukten finns också olika krav på sorten.
– En brödvete ska ha hög proteinhalt och bra gluten. En stärkelsesort ska ha väldigt hög avkastning och låg kostnad att odla. Ett tag trodde inte jag att Kask skulle bli en brödvetesort. Sorten har nämligen inte bara en hög proteinhalt utan även en hög stärkelsehalt, vilket betyder att den kan vara riktigt bra även vid etanolproduktion. Det var därför jag döpte sorten till ”Kask”, vilket kanske inte är ett riktigt brödvetenamn, säger Tina och skrattar till.
Allt kvarnvete provbakas i Svalöv, men även Lantmännen Cerealia i Malmö har varit med och testat Kasks bakegenskaper. På Cerealias kvarn finns annan utrustning, andra förutsättningar och en kunskap om industrins förutsättningar, vilket gör att detta samarbete inom Lantmännen är av stor vikt för att få en mer heltäckande bedömning av en ny sort. Testerna visar att Kask bakar mycket bra på grund av sin höga proteinhalt, vilket visar sig i bra brödvolym.
Kasks egenskaper tillfredsställer tre olika delar i produktionskedjan: först och främst får lantbrukarna en sort som är stabil att odla, med bra avkastning som ger en bra ekonomi. När det gäller industrin får den, i detta fall, en sort som har högt stabilt falltal, som tål kvarnmiljön och som är lätt att hantera. Den sista delen i produktionskedjan är bagerierna och för dem är det viktigt med stabila falltal och att sorten har bra bakegenskaper, vilket Kask lever upp till. Full pott!
