En inblick i höstetableringen av vall på Öland

Tobias Knutsson driver gården i Bettorp på mellersta Öland tillsammans med sin fru Karin. Gården fokuserar på mjölk- och köttproduktion och har även några får och dikor. Med 150–160 mjölkande kor är gården en betydande aktör i regionen.

En av de största utmaningarna Tobias och Karin står inför är torkan. Trots att Öland har ett av Sveriges bästa klimat för odling, är vattenbristen en konstant utmaning. ”För att lyckas med odlingen är det viktigt med vatten,” säger Tobias. ”Vi har ett jättebra klimat, man kan odla vad som helst, men det är väldigt torrt.” På gården odlas vall, spannmål för insådd och majs. Den största delen av kraftfodret kommer från majs, en gröda som Tobias har odlat länge.

Strategier för vallodling
För att producera foder till mjölkkorna strävar Tobias efter att få så bra värden som möjligt genom tidiga skördar och ett fyrskördesystem. Tobias och Karin har testat olika vallfröblandningar genom åren. De senaste åren har Indus 12 används framför allt för att jordarna i området är svaga. ”Även om vi har bevattning så är det en väldigt bra blandning. Indus 12 startar upp fort efter en torrperiod och vaknar snabbt igen om man inte hinner med att vattna,” säger Tobias. ”I många delar av landet kan man inte så lusern på hösten, men det fungerar bra i vårt område,” säger Tobias. Han sår in vallen med höstvete eller råg.

Tobias Knutsson - valletablering

Höstsådd: en anpassning till torkproblematiken
Ursprungligen sådde Tobias och Karin in på våren, men på grund av torkproblematiken började de i stället så på hösten. ”Vi har testat olika varianter och kom fram till att höstsådd fungerar bättre för oss,” förklarar Tobias. ”Det har vi gjort nu i 20 år och det fungerar bäst för oss.” Utsädesmängden för vallfrö är nu 25 kg per hektar. Tobias tror att den skulle kunna minska ytterligare. ”Men om man tänker 5kg extra på tre år är det inte så mycket för en extra försäkring. Det går att etablera på väldigt små mängder, men trygghet är viktigt.”

Skördesystem och foderstat
Första skörden tas mellan 20–25 maj och har sedan 4–5 veckors intervall beroende på sommaren. ”Det är för att få mer protein i fodret,” förklarar han. Foderstaten består av lite mer vallfoder, men ibland kör Tobias en 50-50 blandning med majs. ”Vi fick en otroligt bra vallskörd 2024, den bästa sedan 2017.”

Bevattning och höstsådd
Tobias har egen bevattning och bevattnar vallen, spannmålen och majsen. För de som vill börja med höstsådd rekommenderar han att inte så för tidigt, tidigast i september. ”Det beror på jordarna såklart, vi har lätta jordar med rätt hårt ogrästryck. Ogräs måste man ha i beaktning och känna sin jord,” säger Tobias. ”Att ha saker gjorda på hösten är också en fördel, då man slipper vallsådden på våren. Våren är alltid mer hektisk, särskilt för djurbönder. På hösten är det lite lugnare, det finns 
mer tid och det är bra att kunna dela upp maskinkapaciteten, vilket hjälper till att plana ut arbetstoppen.” Tobias betonar att höstsådd är en kostnadsbesparing eftersom det minskar behovet av behandlingar och sparar både tid och pengar.

Framtiden för gården
Eftersom vallskörden blev så bra förra året är Tobias lugn inför odlingssäsongen vad gäller grovfoder. ”Det är fint att bygga lager, men det måste omsättas också när det blir så stora skördar.” Vallarna ligger oftast i tre år innan de byts ut, vilket ger en stabil grund för framtida skördar.


 

Läs mer om våra olika sorter i vår produktkatalog.


 vår e-handel (kräver ett inlogg som kund) kan du beställa våra sorter.