”Den bästa investering jag någonsin gjort”

Mixervagnen Centramix från Kuhn har gjort att lantbrukaren Marcus Vilén sparat både tid och pengar.
- Nu kan jag till och med ta ledigt någon helg ibland, säger Marcus.

Marcus Vilén driver en mjölkgård utanför Östervåla i Uppland. På gården finns runt 200 kor. Sommaren 2021 bytte gården upp sig från en 15 år gammal foderblandare till en Centramix 39.3 DL från Kuhn. Och Marcus är minst sagt nöjd med sin investering.

- Den förra foderblandaren jag hade var helt enkelt slut. De sista åren hade vi höga reparationskostnader varje månad. Det ihop med att vi hade några i personalen som skulle gå på föräldraledighet och att det är svårt att hitta bra personal, gjorde att vi behövde effektivisera.

Valet föll på Kuhn och mixervagnen Centramix. En stationär vagn med tre blandarskruvar som gör att Marcus och hans kollegor bara behöver blanda en gång om dagen, istället för två som var fallet tidigare.

- Den är betydligt större än den förra vi hade. Dessutom blandar den snabbare. Med tre skruvar i blandaren fick vi också ned lastningshöjden så att det nu går enkelt att fylla med hjälp av en vanlig traktor.

Varför blev det Kuhn?

- Jag hade en Kuhn-press sedan tidigare som jag är väldigt nöjd med. Kuhn är rejäla grejer med mycket stål i. Sen lockades jag av storleken på den här mixervagnen, säger Marcus.

Investeringen av Centramix har gjort att kostnaderna för personal, reparation och el har minskat dramatiskt. En tjänst på 80 % har försvunnit och på helgerna behövs det numera bara vara två istället för tre i personalstyrkan som det var tidigare. Elförbrukningen är runt 4 000 kwh mindre i månaden. Den sparar också tid för personalen då den bara behöver blandas en gång för att mätta de runt 200 korna.

- Det är den bästa investering jag någonsin gjort. Den sparar otroligt mycket tid. Att det blev Lantmännen Maskin är framförallt tryggheten i att det är ett stort företag med nära till service, avslutar Marcus.

Läs mer om Kuhn Centramix och be om offert här.