Våra råd om hur hårt du ska packa balen och hur mycket plast som du behöver använda. Vi tipsar också om några balpressar som kan passa just dina behov.

Tänk på att grödan inte får vara för grov när det är dags att pressa till balar. Jämna strängar underlättar inmatningen i pressen. Snittat material kan i normalfall packas 10-15% hårdare. Inplastningen ska allra helst ske direkt efter att balen pressats men som senast två timmar efter pressning. 

Antalet lager plast beror till stor del på två faktorer. Dels hur torrt materialet är, dels hur länge du planerar att lagra dina balar. 

Tänk såhär 

  • Längre lagringstid – Mer plast 

  • Torrt material – Mer plast 

Antal lager plast 

Vår rekommendation är att använda 6-8 lager kvalitetskontrollerad plast - eller varför inte gula, rosa eller blåa om du vill stödja Cancerfonden.

Om pressen är utrustad med mantelfilm, alltså att den lägger plast istället för nät på balens mantelyta för att hålla ihop balen, har det i tester framkommit att kvalitén bibehålls om du minskar ett lager på den vanliga inplastningen. Men det kräver som alltid en avvägning, som också är förknippad med en risk.

Är du sugen på att testa att lägga en aning mindre plast på balarna, om det är så att din maskin är utrustad med filmlindning, gör i sådana fall inte det på alla balar. Börja med ett litet parti för att själv bilda dig en uppfattning om kvalitetspåverkan i just dina förhållanden.

Tänk också på 

En tumregel är att balen inte ska flyttas fler än två gånger, för att undvika deformation av balen, vilket kan resultera i att luftfickor bildas med dåligt foder som följd. Använd alltid tillsatsmedel om ts-halten är under 40% och om vallen har gödslats med stallgödsel och urin uppblandat med pressvatten. 

Lantmännen Maskin har flera olika balpressar att välja på

Kuhns I-BIO+ är en kompakt och smidig kombipress som plastar in balen medan den är kvar i presskammaren. Pressens låga egenvikt gör att den passar mindre traktorer och kuperad terräng, där bärigheten är begränsad.

Kuhns FB/FBP fixkammarpress kan fås med eller utan inplastare. 18 PowerTrack-valsar i stål pressar skonsamt men effektivt såväl ensilage som hö och halm även vid hög hastighet.

Kuhns VB/VBP flexkammarpress med det unika systemet för hög baldensitet (Progressive Density) gör att varje bal kan pressas precis som du vill ha den, stenhård hela vägen igenom eller med en mjuk kärna även med liten diameter. Kombipressen pressar och plastar in balar från 80-185 cm.

Samtliga Kuhn-pressar ovan använder den mycket effektiva Integralrotorn, där inmatningsskruvarna sitter monterade direkt på rotorn vilket ökar kapaciteten. Till pressarna väljer man ett snittverk med 14 eller 23 knivar.