Vikendagen 2022

På Framtidsgården Viken utanför Falköping driver Lantmännen utvecklingen i egen regi för en mer hållbar och produktiv mjölkproduktion med djuromsorg och lönsamhet i fokus. Här testar vi bland annat olika foderkoncept, råvaror och odlingsstrategier. Tack vare detta arbete kan vi utveckla kraftfoder och strategier för grovfoderproduktion som klarar såväl dagens som morgondagens krav. 

Lantmännen tror på svensk mjölkproduktion och under 2021 installerades sju nya deLaval robotar på gården för att kunna göra fler försök inom foder som gagnar branschen. Här testar vi framtidens jordbruk i praktiken.

Tack alla som deltog när vi välkomnade till en fältdag tillsammans med några av våra samarbetspartners, där vi fick dela med oss av nyheter inom foderområdet från jord till foderbord!

Varmt välkommen att delta på Vikendagen den 13 maj 2022, kl. 10-15!

Program

Under dagen kan du välja mellan olika stationer på temat från jord till foderbord:

  • Fält; vi visar vallförsök och demorutor, olika sorter och sammansättning med vallrådgivare Per-Anders Andersson tillsammans med Annika Nilsson, Produktchef Vallfrö. 
  • Ensileringsmedel och grovfoderhantering med fokus på hållbarhet och foderkvalitet, Trioworld med Torbjörn Runesson, Thorsil med Fredrik Eide samt Helena Häggblad, Produktchef specialvaror. 
  • Maskindemo i fält med Lantmännen Maskin. 
  • Framtidens smarta foder med produktutvecklare Cecilia Lindahl och Vikens driftschef Ulrika Nilsson.

Dagen avslutas med en paneldebatt om framtidens jordbruk där vi diskuterar utmaningar och möjligheter på vägen mot klimatneutralt lantbruk 2050. 

Deltar i debatten gör bland andra Ingemar Gruvaeus, Yara, Anders Larsson, Trioworld, Sigrid Agenäs, SLU, Claes Johansson, Lantmännens hållbarhetschef samt Kajsa Öhman, Lantmännen. Paneldebatten leds av Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef på Lantmännen.

Det mesta av programmet sker utomhus. Under dagen bjuds på fika och enklare lunch, det är Skövde slakteri som bidrar med grillat.

Tänk på att det är ett begränsat antal platser så se till att anmäla dig i tid.

Framtidsgården Viken ligger strax utanför Falköping (hitta via Google Maps).

Välkommen!